SITUACIJA SA POŽARIMA NA KOSOVU

SITUACIJA SA POŽARIMA NA KOSOVU

Napravljeno dana 08/09/2021

Ajvalija, Priština, 5. avgust 2021.

Na osnovu izveštaja iz Sistema za komunikaciju i koordinaciju u hitnim situacijama – operativni centar za hitne pozive 112 (jedinstveni broj za hitne slucajeve) pristiglih u Operativni centar Agencije u poslednja 24 sata, cini se da je stanje na terenu pod kontrolom operativnih struktura za gašenje požara i spašavanje u svim opštinama na Kosovu.

Broj požara na celoj teritoriji zemlje je u padu, dok požar koji je izbio 29. jula 2021. godine u Nacionalnom parku Prokletije na lokaciji Štupek gde se intervencija i dalje nastavlja sa svim lokalnim kapacitetima, i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju jer su postojece okolnosti, ukljucujuci ekstremne vremenske uslove i neravan teren, otežale rad, a cesto su onemogucavale reagovanje na terenu.

Kao rezultat toga, Agencija za upravljanje vanrednim situacijama (AUVS) u koordinaciji sa Operativnim centrom Ministarstva unutrašnjih poslova, zatražila je vazdušnu podršku KFOR-a. U odgovoru, i prema postojecoj saradnji, dva (2) helikoptera su stavljena na raspolaganje za vazdušnu podršku, dok je treci helikopter u pripravnosti. Situacija u Nacionalnom parku Prokletije trenutno je pogoršana zbog jakih vetrova koji otežavaju odgovor na terenu i angažovanje kopnenih kapaciteta.

U drugim regionima Kosova, situacija je relativno stabilna, zahvaljujuci angažovanju profesionalnih vatrogasnih i spasilackih jedinica koje rade 24 sata dnevno, podršci i kapacitetu KBS-a, PK-a, vazdušnoj podršci KFOR a, šumskih cuvara i cuvara nacionalnog parka, volontera i privatnih kompanija, koji su ucestvovali u gašenju preko 473 požara širom zemlje u proteklih 7 dana i sa preko 600 intervencija gašenja požara razlicitog intenziteta i velicine, poljskih i planinskih tipova. Trenutno postoji 9 aktivnih požara, a osim planinskog podrucja Rugova, postoji opasnost od novih požara u opštinama Suva Reka i Prizren.

U svom odgovoru, profesionalne vatrogasno-spasilacke jedinice (PVSJ) zabeležile su nekoliko telesnih povreda kod vatrogasaca, koje na srecu nisu opasne po život. Ovim putem Agencija za upravljanje vanrednim situacijama apeluje na sve gradane Republike Kosovo da budu izuzetno oprezni u periodima porasta temperature, da izbegavaju paljenje vatre (bez stroge kontrole) i da odmah prijave požar na jedinstveni besplatni broj za hitne slucajeve - 112.